Német online - távoktatás SKYPE-on

Felkészülhet külföldi munkára, nyelvvizsgára, érettségire vagy egyszerűen tanulhatja a német nyelvet (kezdőként, újrakezdőként, haladóként ) - akár SKYPE-on is, saját otthonában.

 

A német nyelvről ...

  A német a germán nyelvek nyugati ágába tartozik, mintegy 100 millió ember anyanyelve. Összesen kb. 130 millióan beszélik (anyanyelvként vagy 2. nyelvként).

Egyetlen hivatalos nyelv Ausztriában és Liechtensteinben, az egyik hivatalos nyelv  Németországban, Svájcban, Luxemburgban, Olaszországban, ezenkívül Belgium, Dánia és Oroszország egyes területein. A felsorolt országokon kívül néhány más európai országban,  valamint az Egyesült Államokban, Kanadában is jelentős számú német anyanyelvű ember él. De meg lehetne még említeni Brazíliát, Chilét, Argentínát, Mexikót, Ausztráliát, Dél-Afrikát és a volt német gyarmatokat is. Namíbiát, Togot, Kamerunt, Kínát stb.

Érdekes információ: Az Európai Unióban a németet beszélik a legtöbben anyanyelvként. (forr. Wikipédia)

Hazánkban a németek alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget.

 

 

Nyelvjárások Németországban

 

  Nem minden német beszél sztenderd német nyelven (Hochdeutsch): a nyelvjárások kiejtése, szóhasználata és részben grammatikája is eltér a nagy televíziókban is használt hírnyelvtől. A német nyelvjárások reneszánszukat élik.

  A mintegy 20 különféle nyelvjárás mellett számtalan további regionális típust különböztethetünk meg. A németek kb. 60 %-a beszél (többé-kevésbé erős) nyelvjárásban. A legtöbben közülük  Baden-Württemberg és Bayern tartományban élnek.

 

Pl. A zsemle szó (Brötchen) svábul  "Weckle", braunschweigi nyelvjárásban "Luffe", Berlinben "Schrippe", Hamburgban "Rundstück", bajorur "Semmel".

 

  Ebből is látszik, hogy a német nyelv mennyire sokszínű ezért a  nyelvjárások nem ismerete mindenképpen megértési nehézségeket okoz.

 A sztenderd nyelv (Hochdeutsch) megtanulása nagyon fontos, de mellé kell tanulni a megfelelő nyelvjárást is, hogy a mindennapos kommunikáció könnyebb legyen.

 

 A ma is élő, a ma is beszélt nyelvjárásokról az alábbi linkeken található részletesebb olvasnivaló:

 

Link: www.kislexikon.hu/nemet_nyelvjarasok.html

Link: www.e-nyelv.hu/2012-01-04/a-nemet-nyelvjarasok

 

 

Nyelvjárások Ausztriában

 

Link: www.nyest.hu/hirek/az-ausztriai-nemet-nyelvjarasok

 

Néhány példa, mennyire más az osztrák német:

 

           wir sind  -   mia san

        wir haben  -   mia haum

              hinauf  -  auffi

           Zwiebel  -  Zwüfi

                nicht -  ned

Ich habe Durst. - I hob Duatscht.

Ich habe es nicht vergessen.

                         -  I hob es ned verg'ssen.

 

Link: osztrakia.cafeblog.hu/cimke/osztrak-dialektus/

 

 

Osztrák német (szótár)

Link: www.oesterreichisch.net

 

 

Nyelvjárások Svájcban

 

Link: svajciklub.blogger.hu/cimke/dialektus

 

Link:

 svajcesmas.blogspot.hu/2010/09/schwitzerdutsch-egy-kis-nyelveszkedes.html

 

Az én Svájcom

Link: http://az-en-svajcom.blog.hu/2010/03/23/nyelvek_kavalkadja

 

Forrás: Az én Svájcom

 

Schweizerdeutsch für Anfänger: Das Schweizerdeutsch Wörterbuch. Sätze und Wörter, die du jeden Tag brauchst.

Link: https://www.amazon.de/dp/1973123509

 

 

A német nyelv a kemény hangzása miatt nem kedvelt

Sokszor hallani a magyaroktól, hogy azért nem tanulják a német nyelvet, mert a hangzása „nagyon kemény”. Pedig a magyar lakosság nagy része külföldre tart. Éppen ezért sokan kezdenek nyelvet tanulni és álmodoznak németországi, angliai vagy ausztriai munkáról. (Hiába próbálja Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben elhitetni a néppel, hogy a magyar gazdaság állítólag rátalált a helyes útra.) Mégis sokan, amikor a nyelvválasztás előtt állnak, az angolt választják, a „szebb hangzása” miatt a német nyelvvel ellentétben. Annak ellenére, hogy minden egy angliai munkavállalás ellen beszél. Alacsonyak a bérek, az ország tele van bevándorlókkal, a lakbérek magasak, az élelmiszerek drágák, az időjárás elviselhetetlen. A kérdés: hogyan lehet a német nyelvet megkedvelni?

 

03

 Elcsépelt közhely, de igaz, hogy egy nyelvet akkor szeretünk meg, ha már beszéljük. Ekkor már magunk sem halljuk, hogy milyen a hangzása. Egyszerűen csak élvezzük, hogy birtokában vagyunk egy nyelvnek. Ha a német nyelvet tanuljuk, nyugtasson meg bennünket az a tudat, hogy a magyar nyelv sem hangzik a külföldiek számára szépnek. Sokan mondják, hogy a magyar nyelv „ugatásra” hasonlít. Sohasem hallani egy külfölditől sem, hogy: „jaj de szép a magyar nyelv!” Ezt csak mi gondoljuk a magyar nyelvről. Rajtunk kívül senki. A külföldiek udvariasan csak annyit szoktak mondani, hogy ez egy „nagyon furcsa nyelv”, ami „semmihez sem hasonlítható” és a hangzása alapján a legtöbbször összekeverik a török nyelvvel (a sok „ö” és „ü” hang miatt). Amit a magyarok persze nem éppen bóknak tekintenek.

 

04

 

Valljuk be nyugodtan: a német nyelvvel szembeni ellenszenv a nagy, gazdag és sikeres országgal szembeni írigységből is fakad. Semmivel sem szebb a dán, a norvég, a holland vagy a svéd nyelv, mint a német. Sőt borzasztó hangzásuk a legtöbb külföldit mosolyra fakasztja. Mégis a kis államokkal a magyar könnyebben megtalálja a közösnevezőt és így megszépül a másik kis ország egyébként rettenetes hangzású nyelve. Természetesen nem csak a szubjektív tényezők játszanak szerepet abban, hogy mely nyelvet találjuk szimpatikusnak. Nemcsak azért nem közkedvelt a német nyelv, mert hangzásakor azonnal Hitler beszédeire gondolunk. Nyelvészek megállapították, hogy minél több mássalhangzót használ egy nyelv, annál „keményebbnek” tűnik a hangzása. Nem csoda, ha minden külföldinek beletörik a nyelve az olyan német szavakba, mint a „Strumpf vagy „ernst”. De ez még messze elmarad a szlávnyelvek mássalhangzó-felhalmozódásától. Próbáljuk meg kiejteni a „csúcs” szó lengyel megfelelőjét: „szczyt”.

 

02

 

Nemcsak a sok szép magánhangzó teszi kellemessé a francia és olasz nyelv hangzását, hanem a beszéd dallama is. Ha az olasz foci válogatott egyik játékosa a mérkőzés után levegővétel nélkül belelendül a mondanivalójába, ámulunk a beszédtempóján és minden elismerésünk a szinkron tolmács teljesítményének. És az olasz nyelvtan is sokkal egyszerűbb, mint a német. De mi hasznát vesszük az olasz nyelvnek, ha Olaszországban még az olaszoknak sincs munkájuk. Sok magyar embert a nyelvválasztáskor nem az ész, hanem az érzelmek irányítanak. Egy gyermek dacosságával döntenek egy olyan nyelv mellett, melynek megtanulásával csak időt fecsérelnek el. Minden nyelv – a német is – csak addig furcsa, amíg meg nem értjük.

 

 

Forrás: 

http://kontaktmagazin.hu/2015/06/21/nemet-nyelv-kemeny-hangzasa-miatt-nem-kedvelt/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 245
Tegnapi: 203
Heti: 448
Havi: 3 465
Össz.: 432 066
Oldal: A német nyelvről, nyelvjárások
Német online - távoktatás SKYPE-on - © 2008 - 2018 - nemet-tavoktatas.hupont.hu