Német online - távoktatás SKYPE-on

Felkészülhet külföldi munkára, nyelvvizsgára, érettségire vagy egyszerűen tanulhatja a német nyelvet (kezdőként, újrakezdőként, haladóként ) - akár SKYPE-on is, saját otthonában.

 

 

 

 

Gyakori kérdések:

Milyen nyelvtudás szükséges a külföldi munkavállaláshoz?

    Ha semmilyen nyelvtudással sem rendelkezik, akkor problémái lesznek az ügyintézéssel és csak nagyon egyszerű munkát fog találni. Ekkor együtt kell utaznia valakivel, aki tolmácsként mindig ön mellett áll, aki mindig segít önnek.

Érdemes-e kiutazás előtt nyelveket tanulni?

Igen, még akkor is, ha erre csak rövid idő áll rendelkezésre. Ilyenkor célzott (beszédközpontú) nyelvtanulás ajánlott - a legfontosabb szavakkal és az alapszitű nyelvtannal. ( Nem tankönyvből. )

Meg lehet-e külföldön egy nyelvet tanulni?

Igen, de csak akkor, ha van egy kis alap. Minél többet tud a kiutazás előtt, annál nagyobb az esélye, hogy hozzá tud tanulni.

 

 

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról: a nyelvtudás

 

Ha az ember külföldön szeretne új életet kezdeni, az első útja az internet (pöce)gödrébe vezet, ahol sajnos rengeteg marhaságba futhat. Ezt pedig én a saját bőrömön tapasztaltam meg, kezdve az online lakásbérléstől a „külföldön élő haver majd segít"-en keresztül (nem fog), valamint a "nem lehet gond, 8 évig tanultam idegennyelvet az iskolában" mondattal bezárólag. Ebben a kis sorozatban szeretném felhívni a figyelmet általános tévhitekre, és olyan dolgokra, amelyekre nem szabad hallgatni, számítani, és amiket jobb, ha te magad intézel.

 

Nyelvtudás

 

Ahogy édesanyám mindig mondta: „Fiam ha már ott élsz, rád ragad a nyelv, nem lesz probléma”. Bárcsak igaza lett volna, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az emberek abban a tévhitben élnek, hogy ha kimennek külföldre, nyelvtudás nélkül, akkor majd a fejükbe száll a der-die-das (a német névelők – a szerk.) és egy csettintésre megértik a nyelvtant.

 

Adott egy fiatal srác (a továbbiakban Huba).  Hubát „fiatalos kalandvágya” külföldre hajtja, viszont hiába rendelkezik egy diplomával, sajnos elég gyenge a nyelvtudása. Saját maga megnyugtatására elkezd fórumokat böngészni, hátha talál egy-két kommentet, ami azt igazolja, hogy nyelvtudás nélkül is dől a lé.  Pár nap fórumozgatás után már szinte biztos benne, hogy a nyelvtudás (szinte) teljes hiánya nem fog problémát okozni. Meg van róla győződve, hogy az adott külföldi ország valójában egy hatalmas Activity, ahol elég elmutogatni, és körbeírni a dolgokat, s lám az ember már sínen is van.

Ezzel csak az a probléma, hogy ezek az „én nyelvtudás nélkül jöttem mégis van munkám”-kaliberű dolgok valójában az esetek többségében csak féligazságok. Szinte biztos, hogy ha beszélgetésbe elegyednél az illetővel, kiderülne, hogy vagy ismerős által szerezte a munkát, vagy szerencséje volt, mert amikor állást keresett, a recepciós pont tudott magyarul. Tehát általában ilyen jellegű dolgok vannak a háttérben.

Persze nem mindig az adott ország nyelvével megyünk a legtöbbre. Hál' isten, a világon szinte mindenhol megértik az angol nyelvet, sőt, néha még jobban is örülnek egy stabil angolnak, mint egy dadogós németnek. Viszont vannak olyan helyek is, ahol hiába értik az angolod, már csak azért sem akarnak hozzád szólni - csak a saját nyelvükön.

Amennyiben nem szeretnéd a véletlenre bízni a dolgokat, valamint egy mosogatói karrier befutásánál több ambíciót érzel magadban, akkor a következő három dolgot kell szem előtt tartanod:

  1. Az emberek minden országban kommunikálnak egymással! Mégis hogy tudnál érdemi munkát végezni anélkül, hogy értenéd a másikat? 
  2. Senki nem fog komolyan venni egy helyesírási hibákkal teli önéletrajzot. Amennyiben mással írattad meg (mert általában ez történik ha nem beszéled a nyelvet), már az első telefonbeszélgetés alkalmával világossá válik számukra, hogy bizony egy szót sem értesz.
  3. A nyelvtudás nem fog a fejedbe szállni.  Szükséged van szilárd alapokra, amikre építkezni lehet. Ha már félig-meddig megérted a munkatársaidat és válaszolni is tudsz nekik, és egyre többször beszélgetésbe elegyedtek munka előtt vagy után, akkor szép lassan elkezdesz magabiztosabb lenni és javul a társalgásod.

 

Amit tehát tenned kell, az az, hogy mielőtt külföldön próbálnál szerencsét, elsajátítod az adott ország nyelvét, lehetőleg minél jobban. Személy szerint, én jobban preferálom a külföldön történő nyelvtanulást,  de nem, nem az álmodban fog a fejedbe szállni a múltidő és nem is attól, hogy kikérsz egy croissant-t a sarki pékségben.  Ehhez persze több pénzre van szükség, mint ugyanezt Magyarországon megtanulni, de sokkal intenzívebb, hasznosabb és naprakészebb képzést és tudást is kapunk a pénzünkért. Persze vigyázni kell, mert lassan már minden sarkon találunk egy nyelviskolát, melyeknek a nagy része sajnos szinte semmire nem jó. Utána kell járni (nem, nem internetes fórumokon), hogy hol jutunk minőségi nyelvoktatáshoz, és alaposan átnézni mit kapunk a pénzünkért.

Természetesen egy kurzus se jelenti a tökéletes nyelvtudást, viszont miután valaki végez egy nyelvi tanfolyamon, és elkezdi érteni mi zajlik körülötte, képes lesz szóba elegyedni másokkal, valamint nem csapja le rögtön a telefont, amikor felhívja egy külföldi, akkor már könnyebb lesz a fejlődés.

 

Link:

http://hellomagyarok.hu/karrier/tenyek-es-tevhitek-a-kulfoldi-munkavallalasrol-a-nyelvtudas

 

Forrás:

 

Külföldi munka nyelvtudás nélkül? – Nem sokáig!

 

A német kormány hamarosan dönt a bevándorlási szabályok szigorításáról. A kutatók szerint 2015-től az EU-ban a munkaerő szabad áramlása jó hatással van a német gazdaságra.

Németországban elkészültek az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítását célzó javaslatok, és a kormány augusztus 27-én megtárgyalja, majd elfogadja a bevándorlásnak a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatását vizsgáló tárcaközi bizottság jelentését, amely több törvénymódosítást irányoz elő a reformokat – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Például nyelvtudás nélkül nem lehetséges a külföldi munkavállalás 2015-től bizonyos tagállamokban.

 

A 80 milliós Németországban 2013 végén 3,1 millió volt az uniós társállamokból származó bevándorlók száma (mind a 27 országot együttvéve), ami 10,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A leggyorsabban a román és a bolgár állampolgárok száma nőtt tavaly, az végén 414 ezren voltak, ami 27,9 százalékos növekedés éves szinten.

1. Fél évet adnak a munkakeresésre

A legfontosabb ezek között a javaslatok között, hogy a munkakeresés céljából az uniós társállamokból érkező bevándorlók legfeljebb fél évig maradhatnának Németországban munka nélkül, és akinek hat hónap alatt nem sikerül állást találnia, annak el kellene hagynia az országot. Jelenleg nincs időbeli korlátja a németországi tartózkodásnak.

2. Öt évre kitilthatják azt, aki visszaél a szociális ellátórendszerrel

A hatóságok továbbá akár öt évre kitilthatják Németországból mindazokat az uniós bevándorlókat, akik jogsértő módon – csalással, adatok, dokumentumok hamisításával – férnek hozzá a szociális ellátórendszer juttatásaihoz, például munkanélküli támogatáshoz vagy családi pótlékhoz.

Jelenleg kitiltani csak külön eljárás révén lehet uniós állampolgárokat, és kizárólag a közrend, a közbiztonság vagy a közegészségügy veszélyeztetése miatt – írja az MTI. A szigorítást az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz gondot külföldi uniós állampolgárok ellátása, akiknek a képzettség vagy a nyelvtudás hiányossága miatt nincs esélyük az elhelyezkedésre, és szociális támogatást kérnek.

3. A gyerek adószámát is csatolni kell majd a családi pótlék kérelméhez

A tárcaközi bizottság szerint külön fel kell lépni a családi pótlék jogtalan megszerzésére irányuló kísérletekkel szemben. A testület javaslata szerint az uniós külföldiek körében a kérelmező szülők vagy gondviselők, valamint a gyerek adószámát is csatolni kell a kérelemhez.

4. 25 millió euróval többet ad az állam a munkanélküli segélyre

A bizottság az önkormányzatok terheinek csökkentésére is tett számos javaslatot, egyebek között azt, hogy növeljék 25 millió euróval a szövetségi kormány hozzájárulását a munkanélküli ellátás leggyakoribb formája, az úgynevezett Hartz IV típusú segély finanszírozásában – írta a FAZ.

 

A Bild című lap jelentése szerint az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 10 országból és az euróövezet 4 válsággal küzdő déli tagállamából (Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália) érkező bevándorlók körében átlépte a 300 ezret a Hartz IV támogatásban részesülők száma. A legtöbben, mintegy 80 ezren lengyel állampolgárok, a második helyen az olasz segélyezettek állnak 66 ezer fővel, a harmadik Görögország 44 ezer fővel.

A gazdaságkutatók szerint a bevándorlás jó

A munkaerő szabad áramlását korlátozó gátak további lebontását szorgalmazza az EU-ban a Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdasági kutatóintézet. Az unión belüli munkaerő-áramlás könnyíti a nehézségekkel küszködő országok munkaerő-piaci helyzetét.

Jelentős mértékben megemelkedett az elmúlt években a munkaerő mobilitása az Európai Unióban. 2012-ben az EU tizenöt északi, nyugati és déli tagállamában (EU-15) mintegy 7,4 millió más uniós tagállamból érkezett munkavállaló dolgozott, 30 százalékkal több, mint öt évvel korábban – ismertette a DIW Berlin tanulmányát az MTI.

A külföldi munkavállalók számának növekedése elsősorban Németországban öltött számottevő mértéket, 2012-ben például 260 ezren érkeztek az országba. A munkavállalási céllal érkezők többsége nem az euróövezeti krízisországokból, Görögországból, Írországból, Olaszországból, Spanyolországból, vagy Portugáliából, hanem a kelet- és közép-európai új tagállamokból származott. (A Németországba az euróövezeti krízisországokból bevándoroltak részaránya 2007 és 2012 között 14 százalék, a kelet- és közép-európai tagállamokból érkezetteké pedig 75 százalék körül alakult.)

“Ennek oka a nagy jövedelemkülönbségben és a könnyített bevándorlási feltételekben keresendő” – mutatott rá Nina Neubecker, a DIW Berlin makrogazdasági részlegének kutatója, a tanulmány társszerzője.

“Németországnak is előnyére válik fogadó országként a migráció, mivel növeli a foglalkoztatást, hozzájárul a gazdasági növekedéshez és erősíti az általános jólétet az országban. Az ország nyitottsága és vonzereje a német gazdaság egyik erőssége és a jövőben is annak kell maradnia” – fogalmazott Marcel Fratzscher, a DIW Berlin elnöke, a jelentés társszerzője.

Keletről nyugatra – országon belül

Huszonöt évvel a berlini fal leomlása után a volt NDK területén még mindig jelentősen, majdnem 30 százalékkal alacsonyabb a munkaköltség, mint Németország nyugati részén, ez azonban nem segít a keleti tartományokon, és így tovább folytatódik a munkaerő elvándorlása – írta a Handelsblatt új kutatásokat ismertetve.

Az elvándorlás ördögi körbe sodorja a keleti német tartományokat, hiszen a képzett fiatalok elköltözése rontja a versenyképességet, aminek következtében romlanak a munkavállalók karrierkilátásai, és ennek hatására még többen fordítanak hátat a régiónak, és próbálnak szerencsét nyugaton – emelte ki elemzésében a német gazdaság folyamatait vizsgáló kölni gazdaságkutató intézet (IW).

Többnyire fiatalok, 18-30 év közötti fiatalok vándorolnak el a volt NDK területéről, és 2008 és 2013 között több mint 130 ezerrel haladta meg az elköltöző munkaképes korúak száma a beköltözőkét.

Forrás: MTI

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 200
Tegnapi: 203
Heti: 403
Havi: 3 420
Össz.: 432 021
Oldal: Gyakori kérdések - Nyelvtudás és külföldi munkavállalás
Német online - távoktatás SKYPE-on - © 2008 - 2018 - nemet-tavoktatas.hupont.hu