Német online - távoktatás SKYPE-on

Felkészülhet külföldi munkára, nyelvvizsgára, érettségire vagy egyszerűen tanulhatja a német nyelvet (kezdőként, újrakezdőként, haladóként ) - akár SKYPE-on is, saját otthonában.

A külföldi munkavállalást fontolgatóknak érdemes alaposan, körültekintően eljárniuk, mielőtt elhagyják Magyarországot.

Pl. lakcím, külföldi munkavállalás bejelentése

Link:

http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/brutalis-osszegre-birsagolja-a-nav

 

 

Külföldi letelepedés bejelentése

A magyar állampolgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét külföldön történő letelepedés szándékával elhagyja (életvitelszerűen, állandó jelleggel külföldön kíván élni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e másik állampolgársággal vagy, hogy milyen gyakorisággal és mennyi időt tölt Magyarországon!), a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény rendelkezése szerint, bármely járási hivatalnál vagy a külképviseleten kell bejelentenie.

Annak eldöntése, hogy a magyar állampolgár mikor érzi úgy, hogy hosszú távon külföldön szeretne letelepedni és ezért külföldön élőként veteti magát nyilvántartásba, az állampolgár döntése.

A külföldi letelepedési szándék bejelentésének jogkövetkezménye az, hogy a személyazonosító igazolvány érvényessége megszűnik, tehát az a továbbiakban hivatalos okmányként (személyazonosításra, magyar állampolgárság igazolására, külföldre utazáshoz, hivatalos eljárásokban) nem lesz használható. Az érvénytelen személyazonosító igazolványt, illetőleg a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (LIG-kártya) a polgár köteles leadni.

Külföldi letelepedési szándék nyilvántartásba vételét követően az eljáró hatóság állítja ki az érintett polgár új lakcímigazolványát, melyet a konzuli tisztviselő ad át vagy kézbesít részére. A lakcímigazolvány azt igazolja, hogy az érintettnek nincs magyarországi lakóhelye, azon „külföldi lakcím” szöveg szerepel.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyar lakcíme szerinti járási hivatalban (okmányirodában) jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja a kijelentést igazoló papírt.

Amennyiben nagykövetségünk Konzuli Osztályán szeretné külföldi letelepedését bejelenteni, az eljárás előreláthatólag 3-6 hónapot vesz igénybe, tekintettel arra, hogy kérelmét a magyarországi lakóhelye szerint illetékes járási hivatal bírálja el.

A külföldi letelepedés bejelentése a konzuli osztályon

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

Amennyiben személyi igazolványát és LIG-kártyáját nem tudja leadni, büntetőjogi felelőssége tudatában, írásban nyilatkoznia kell annak okáról (elvesztés, megsemmisülés, lopás). A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az ügyfél természetes személyazonosító adatait (név, születési név, nem, születési hely és idő, anyja neve).

Figyelem!
A kiskorú gyermekkülföldi letelepedésre vonatkozó kérelmét szülője (törvényes képviselője) terjesztheti elő. A kérelemhez csatolni kell mindkét szülőnek a kiskorú külföldi letelepedésére vonatkozó engedélyező nyilatkozatát.
A mindkét szülő által megadott hozzájárulásra természetesen abban az esetben is szükség van, ha a szülők külön élnek, kivéve ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
Nem szükséges mindkét szülő együttes személyes megjelenése a kérelem benyújtásakor, de a távollevő szülő sajátkezű aláírásával ellátott engedélyező nyilatkozatát csatolni kell a beadványhoz. A hozzájáruló nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő és a kiskorú személyazonosító adatait, valamint a szülő kifejezett hozzájárulását a kiskorú külföldi letelepedéséhez, és a nyilatkozatot két tanú előtt kell aláírni.
Amennyiben a szülők a kiskorú gyermek külföldi letelepedését illetően nem tudnak megegyezni, és ezért nem áll rendelkezésre a mindkét szülő által aláírt nyilatkozat, akkor a gyámhatóság döntését kell mellékelni (kivételes szabályként ez fogja pótolni a szülők együttes engedélyező nyilatkozatát).

Fontos:
A társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége egészen a letelepedési szándék bejelentéséig fennáll. Amennyiben ilyen nyilatkozatot nem tett, Magyarországon a járulékfizetési kötelezettségének továbbra is eleget kell tennie. Az adóhatóságok felé fennálló esetleges tartozásával kapcsolatosan a konzuli hivatal segítséget nyújtani nem tud.

                  Forrás:                         

 Link:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/JP/hu/Konzuliinfo/Kulfoldi_letelepedes_bejelentese.htm

                  Forrás:  

   

Link:

http://hvg.hu/karrier/20130423_szemelyi_igazolvany_kulfoldi_munka

                  Forrás:   

Link:

http://ulm-tipp.de/jogszabalyvaltozas/

                                        Forrás: Ulm - Tipp

Link:

http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/1000-euro-feletti-munkakezdesi-tamogatast

                                         Forrás: palyazatfigyelo.info

 

 

Íme, a tíz legkeresettebb foglalkozás Európában 2015-ben

Lassan már a Nagy Kivándorlást, az amerikás magyarok idejét idézi a magyarok migrációs kedve. Nincs mit csodálkozni, például egy hazai és egy brit egészségügyi dolgozó éves fizetése között akár egy lakás ára is elfér.

A rendszerváltás óta eltelt időszakban még soha nem volt ekkora a kivándorlási kedv a TÁRKI felmérése szerint, mint ez év áprilisában. A legtöbben Ausztriába, Németországba és Nagy-Britanniába mennek. A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoznak

  • a férfiak,
  • a munkanélküliek,
  • a fiatalok,
  • a szavazási hajlandóságot nem mutatók,
  • a bérelt lakásban élők és a cigány származásúak.

A Magyarországról elvándorlók a Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak. Százból nyolcvannégyen vállalnak munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.

Külföldi munkalehetőségek

Nem véletlen, hogy sokan útra kelnek. A hazai fizetések gyakran ötszörösét is meg lehet keresni külföldön. Az egyik legnagyobb, magyarokat külföldre közvetítő állásportál vezetője szerint nagyon keresettek külföldön a szakácsok, a kamionsofőrök vagy az ápolók is, a munkaerőigény pedig a fizetésekben is megmutatkozik. Ezt támasztja alá az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES legfrissebb listája is.

A tíz legkeresettebb foglalkozás Európában (2015 májusában):

1. beosztott eladók
2. ápolók
3. szoftverfejlesztők
4. kamion- és teherautósofőrök
5. telefonos és ügyfélszolgálati ügyintézők
6. kereskedelmi értékesítők
7. felszolgálók
8. képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
9. szakácsok
10. fémmegmunkálógép-beállítók és üzemeltetők

Csak tanulni is megéri kimenni

Egy friss felmérés szerint minden ötödik középiskolás gondolja úgy, hogy külföldön szeretne továbbtanulni: a szülők 85 százaléka támogatná, ha gyereke egy másik ország egyetemén, főiskoláján folytatná tanulmányait, sokan úgy nyilatkoztak, hogy erre pénzt is áldoznának. Sokak esetében pedig hosszú távon is megéri ez a befektetés.

KATTINTS! Vadásznak a magyar gimnazistákra a külföldi csúcsegyetemek

A Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, erre vonatkozó adatai szerint, ha valaki külföldön (is) tanult egyetemi évei alatt, magasabb fizetésre számíthat, és nagyobb elégedettséggel végzi később a munkáját itthon. Ezen kívül kisebb eséllyel végez olyan feladatot, amihez nincs szükség szaktudásra, azaz nem kényszerül arra, hogy képzettségén aluli munkát végezzen.

Azok a Magyarországon foglalkoztatottak, akik külföldön folytatták tanulmányukat, 2013-ban átlagosan nettó 247 ezer forintot kerestek, míg akik felsőoktatásban töltött éveik alatt végig itthon maradtak, átlagosan 179 ezer forintot visznek haza.

Kapcsolódó cikkeink:

ÖT SZAKMA, AMIVEL BIZTOS A KÜLFÖLDI ÁLLÁS

EZEKKEL A SZAKMÁKKAL KERESHETSZ ÖTSZÖR ANNYIT KÜLFÖLDÖN

10 ORSZÁG, AHOL ÉRDEMES MUNKÁT VÁLLALNI, ÉS 10, AHOL NEM...

KÜLFÖLDÖN DOLGOZNA? ÍGY KAPHAT HOZZÁ INGYENPÉNZT

  

Link:

http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/5574-ime-a-tiz-legkeresettebb-foglalkozas-europaban-2015-ben                            

                           Forrás: Útajövőbe

 

 Kategóriák:

 
 
                                      Forrás: NemetInfo
 
Pl.:
 

 http://www.nemetinfo.com/tag/auto/

Autópályadíj, gyorshajtás külföldön, gépjárműbiztosítás, lista letelepedéshez

Magyar rendszámmal a német utakon

 

Sok fórum, oldal, blog foglalkozik ezzel a témával. De mi is a valóság? Mi a jól bevált gyakorlat?

Az ide vonatkozó német rendelet kimondja, hogy a gépjármű, amely más EU-tagállamban van bejelentve, ideiglenesen és maximum 1 évig közlekedhet a német utakon. A rendelet még kimondja, hogy ez csak akkor érvényes, ha a tulajdonosnak, indokolt ittartüzkodása van. Azonban egy munkaszerződés már indokolttá teszi az ittartózkodásunkat.

Egy közúti ellenőrzés során még kibeszélhetjük magunkat, de az esetleges bírságokból már átirathatjuk az autót.

 

Németországan elvárják, hogy egy év után igenis irassuk át a rendszámot, fizessünk oda adót, és kössünk helyi biztosítást is az autónkra. Teszem hozzá, teljesen jogosan. Ha már a német utakat koptatjuk, akkor fizessük is az adót, és ha véletlen balesetet okoznánk, illetve elszenvedői leszünk, akkor egy helyi biztosító mégis csak nagyobb biztonságot nyújt, mint az otthoni legolcsóbb kötelező.

Előfordulhat, hogy a rend őrei fél év után már szóvá tehetik a rendszámot, ilyenkor mindenképpen kezdjünk neki az ügyintézésnek.

Az ügyintézést a helyi hivatalokban tudjuk elintézni. Az adóhivatalba érdemes bemenni és a KFZ-Steuer nevű adót kérni a járművünk után. Ezzel a rendőröknek tudunk egy igazolást mutatni, hogy adót azt fizetünk. Viszont a Zulassungsstelle-be is el kell mennünk. Ők németesítik az autót.

A pontosabb ügymenetről a helyi hivatalokban tudnak tájékoztatást adni, mert helyenként eltérhetnek egymástól.

A Konzuli szolgálat idevágó közleménye:

Konzuli szolgálat közleménye

“8.) Gépjármű forgalomba helyezése, adó- és biztosítási kötelezettség, vezetői engedély átírása Németországban:
A magyar rendszámú gépjármű forgalomba helyezése Németországban: az uniós és a német közlekedésrendészeti előírások szerint, amennyiben a gépjármű üzembentartója németországi bejelentett lakóhelyet létesít, főszabályként köteles német forgalmi engedélyt és rendszámot kérni a gépjárművére. E kötelezettség elmulasztása szabálysértési eljárást, adott esetben a magyar forgalmi engedély és rendszám bevonását vonhatja maga után. Feltétlenül javasoljuk, hogy az átíratási kötelezettség alóli esetleg lehetséges kivételekről, továbbá a forgalomba helyezéssel kapcsolatos részletekről tájékozódjék az illetékes német hatóságnál (Kfz-Zulassungsstelle/Zulassungsbehörde), melyek elérhetőségei:

Szövetségi szinten a Kraftfahrt-Bundesamt vezeti a közlekedési nyilvántartást. A német központi közlekedési hatóság honlapján (www.kba.de/) hasznos információkat találhat és akár elektronikus úton is elérheti a hivatalt.

Gépjárműadó fizetési kötelezettség:Németországban a magyarországihoz hasonló regisztrációs adó nincsen. Amennyiben Németországban személygépkocsit helyez forgalomba, az ahhoz kapcsolódó adót (illetékes hatóság: Finanzamt Kfz-Steuerstelle) is itt kell fizetni. Javasoljuk, hogy a részletekről feltétlenül tájékozódjon az illetékes német hatóságnál.

A vonatkozó törvényi előírások szerint (Kraftfahrzeugsteuergesetz) nemcsak a német forgalmi rendszámú, hanem a külföldön forgalomba helyezett személygépkocsira is kell Németországban adót fizetni, ha tartósan Németországban használják, illetőleg olyan személy használja, akinek van bejelentett németországi lakóhelye. (Mentesek az adó alól az egyetemi hallgatók és a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében Németországban dolgozó munkavállalók gépjárművei.) Az előírások megsértése szabálysértési eljárást vonhat maga után (§ 378 Abgabenordnung), sőt esetlegesen költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerülhet. (§ 370 Abgabenordnung).”

 

Link:

http://www.nemetinfo.com/magyar-rendszammal-a-nemet-utakon/

 

                               Forrás: NemetInfo

 

 

 http://www.nemetinfo.com/tag/terhesseg/

Terhesség alatti támogatás, családi támogatás

 

Terhesség és szülés 

 

 Mai történetünk főszereplője, Reni Magyarországon és Németországban is életet adott egy-egy gyermeknek, így van összehasonlítási alapja. Gondolom, senkit sem lep majd meg, hogy a két egészségügyi rendszer összehasonlításából melyik jön ki jobban, ettől függetlenül szerintem érdemes elolvasni a posztot.

„A férjemmel és nagyobbik fiammal, aki most 6 éves, tavaly októberben költöztünk ki Németországba. Nem volt könnyű, a megszokás, beilleszkedés, hivatalos ügyek intézése és a megannyi teendő mellett még jobban oda kellett figyelnem, hisz kisbabát hordtam a szívem alatt, akkor már körülbelül 8 hetes terhes voltam.

Természetesen úgy jöttem el Magyarországról, hogy látott orvos, az otthoni nőgyógyászom is kitűnő szakember és nagyon kedves nő. De telt az idő és szükségem volt vizsgálatra Németországban is, így felkerestük a nőgyógyászt.

 

Az itteni első vizsgálaton még nem volt biztosításom, így a vizsgálatért természetesen fizetni kellett, ami körülbelül 14 000 Ft-nak megfelelő összeg volt. Ez úgy gondolom normális ár, otthon, az előző terhességem során, hat évvel ezelőtt fizettünk a magánorvosnak 9000 Ft-ot vizsgálatonként.

Következő alkalommal már volt biztosításom így a vizsgálatok térítésmentesek természetesen. Van olyan vizsgálat, ami Magyarországon kötelező és díjmentes, itt viszont fizetni kell érte, mert azt nem állja a biztosítás.

Persze nem kötelező, de ki az, aki nem kéri az egyik legfontosabb vizsgálatot? A nyaki redő vizsgálat pl. ilyen, aminek az ára elég borsos, 110,75€ + a laborköltség 52,4€. Különböző szűrési vizsgálatok is fizetősek, mint pl. a Varizella vírus, a Streptococcus, Toxoplazmózis, ezek nem kötelezőek, de várandósság alatt nem árt, ha tudatában vagyunk vele, ezeknek a vizsgálatoknak az ára 13€ és 25€ között mozog.

Bőrkanapék és orchidea

A váróhelység és az orvosi vizsgáló azért nagyban különbözött az otthon megszokottól, és szögezzük le, nem magánrendelőben jártunk. Míg bejelentkezésre vársz, egy nagyon szép várószobában várakozhatsz, ahol bőrkanapékon ülhetsz, ízléses dekorációban és orchideákban gyönyörködhetsz.

A felvételen dolgozó asszisztensnek fülig ér a szája, pedig most látott életében először, mindent megtesz, hogy minden információt átadjon, alapos és kedves, és ez egyáltalán nem esik nehezére.

Mikor sorra kerülsz, a doktornő ugyanilyen mosollyal fogad, alapos, kedves, barátságos és mindent megtesz, hogy a lehető legjobb kezekben érezd magad. Kiállítja a kismama könyvet (Mutterpass), amit egy szép kis tokba bele is tesz, hogy ne gyűrődjön, vagy sérüljön, persze a minőség itt is érezhető, nem spóroltak a nyomdászok semmin.

A berendezés a legmodernebb, ízléses, praktikus, a felszerelések újak, hihetetlenül korszerűek és modernek, minden patyolat tiszta és illatos. Minden egyes vizsgálat alkalmával ugyanez fogad, mosoly, alaposság, precizitás.

Folyamatos kontroll, vér- és vizeletvizsgálat, melynek az eredményi a beszélgetés végére meg is vannak. A terhesség előrehaladtával szükség volt CTG vizsgálatra is, amit egy külön erre a célra kialakított szobában folytattak.

Itt kényelmes bőrkanapén, szoptatós párnával, orchideák és illóolajos mécses társaságában, relaxációs zenét hallgatva örülhetsz, ahogy hallgathatod kisbabád szívverésének hangját. A terhesgondozás alatt a lehető legnagyobb biztonságban éreztem magam, minden információt megkaptam, nem volt kétségem, minden tökéletesen zajlott.

A védőnő

Mint otthon, itt is van védőnő, csak kicsit másképp működik, és több szerepet tölt be. A nőgyógyász adja meg a hebamme-k elérhetőségét, akit te választhatsz ki az ő ajánlásával. Akit a doktornő ajánlott, egy hihetetlenül kedves, bájos hölgy volt, akivel az első találkozásunkat otthonunkban beszéltük meg.

Mosolyogva alaposabban bemutatkozott, mindent elmondott a szülés folyamatáról, hogy mi fog történni előtte, közben, utána, a kórházban töltött napokról és hogy szülés után rendszeresen fog járni hozzánk hasonlóan az otthoni védőnőhöz, azzal a különbséggel, hogy a szülésnél ő van ott és az orvos természetesen. Védőnő és szülész egyben, talán bábának is hívhatnám.

Elmondta, hogy várandós, így felkészített minket, valószínű egy másik hebamme lesz ott a szülésnél, de megnyugtatott, hogy emiatt ne aggódjunk, minden rendben lesz, a kicsi születése után ő fog járni hozzánk.

Az ő védelme érdekében nem lehet ott a szülésnél, nehogy egy esetleges rúgás, vagy rántás kárt tegyen benne, hisz állapotos. Megbeszéltünk egy időpontot, hogy mikor tudjuk megnézni a kórházat, ahol ő is dolgozik, és körbevezet minket, megmutat mindent.

Érkezés a kórházba

Eljött a kórházi látogatás napja, és meg kell mondanom, itt sem csalódtam. A férjem édesanyja Németországból jött Magyarországra, ő látott kórházat, sajnos betegség miatt, de elmondta nem kell aggódnom, itt a kórházi ellátás messze felülmúlja az otthoni viszonylatokat. És így is volt.

A kórház egy város szélén helyezkedik el, hatalmas parkolóval, mint egy hipermarketé, a parkolás természetesen ingyenes, az orvosoknak és a mozgássérülteknek a bejárat közelében fenntartott hellyel. Saját helikopterleszálló-pályával, parkkal, padokkal, játszótérrel, a szabadban is külön a dohányzóknak fenntartott elszigetelt résszel.

Az előcsarnokba belépve az ember azt hiszi, szállodába érkezett, hisz a recepción egy elegáns úriember, öltönyben, nyakkendőben igazgatja az információéhes betegeket és a látogatókat. Ehhez számára hatalmas pult van biztosítva, a földszint tele növényekkel, dekorációval, számos ülőhellyel a várakozók számára, és étteremmel mely rendelkezik terasszal is.

A kórházban minden korszerű, modern, tiszta, illatos. A vendégek számára fenntartott mellékhelységekben minden feltöltve, és fertőtlenítőfolyadékkal is ellátva.

A szülészeten

A szülészeti osztály a 2. emeleten van. Mielőtt a szülészetre beléphetnénk, a várakozó helységben hasonlóan ez előzőleg leírtakhoz, minden a nyugalom, a tisztaság, a kényelem érzetét kelti, biztonságot áraszt, nem érzem, hogy kórházban lennék, annyira barátságos.

A hebamme mosolyogva üdvözöl és kéri, fáradjunk vele, körbevezet minket. Széles folyosó, biztonsági ajtók után megmutatja a nővérszobát, a kórtermet. A nővérek nyüzsögnek, (vannak bőven) és persze mindenki mosolyog, és előre köszön.

 

A kórterem, ahova a kisbabával helyeznek el, 2 személyes, de kívánságra lehetsz egyedül is, mindennel felszerelt, modern, korszerű. Szekrénnyel, zuhanyzóval, kis kerek asztallal természetesen rajta virággal, székekkel, szoptatós fotellel, hozzá lábtartóval, a kicsi számára pelenkázóval, mely feltöltve pelenkával, popsitörlővel, krémmel és ruhával.

Hogy miért? Mert a kórházban tartózkodás alatt a picinek semmit nem kell vinned, csak azt a ruhát, amiben majd hazaviszed. A pelenka márkája sem ismeretlen, mint ahogy a popsikrémé sem, nem csinálok reklámot, a lényeg, hogy nem alsókategóriás.

Az ágy modern, vastag, puha matraccal és persze többféleképpen gombnyomással állíthatóságával a kényelem érzetét árasztja. Továbbmegyünk a szülőszobára, kettőt tartanak fenn.

A gépek, a szülőágy, a pici ellátásához szükséges felszerelések a legmodernebbek, a vajúdáshoz szükséges összes eszköz fellelhető és persze hatalmas pezsgőfürdőkád, ha éppen ez segít a fájdalmak enyhítésében.

Minden eszköz és kellék feltöltve, patyolat tisztán csak arra vár, hogy a kismama világra hozza gyermekét. Megnéztük, megbeszéltük a továbbiakat, a hebamme felhívta a figyelmünket, ha kérdésünk van, hívjuk bátran.

A kórházi ellátással kapcsolatban semmilyen aggályom nem volt, tudtam a lehető legnagyobb biztonságban leszek én is és a születendő gyermekem is, de mégis féltem, mert tudtam eljön a nap, amikor újra át kell élnem a szülés fájdalmát.

Első gyermekemet nagyon nehezen hoztam világra, nem annál az orvosnál szültem, aki a második terhességem állapította meg, rossz élményeim voltak, a kórházi felszereltség, a szenvedni hagyás, a szülés utáni kórházban töltött napok és a 16 órás vajúdás… igazából csak kisfiam világrajövetele volt, ami csodálatossá tette azt a napot, másképp rémálomnak mondanám.

A szomorú hogy fogadott orvosom volt, akinek nem kevés pénzt fizettünk, mégis hagyta, hogy szenvedjek, az utolsó pillanatban érkezett, többszöri telefonhívásra.

Császárral vagy természetes úton?

Félelmem jeleztem az orvosnak a kórházban, és kérdeztem nem lehetne-e császárral szülnöm. Kiderült lehet! Itt választhatsz, hogyan szeretnél szülni, persze egészséges terhesség esetén megpróbálnak lebeszélni a császárról, hogy jobb ezt a természetre bízni, de a döntés persze a tiéd.

A doktornő megértette a félelmem, melegséget, nyugalmat árasztó hangjával felajánlotta a lehetőségeket, minek hallatán a biztonságérzetem újabb erőre kapott és a félelmem már csak arra a bizonyos utolsó 1/2-1 órára redukálódott.

Első lehetőség, császárral szülök, de azt ugye előrehozott, programozott időre végzik. Ez mégiscsak egy hasi műtét, és ennek is vannak komplikációi, mint tudjuk. Második lehetőség, mikor eljön az idő, kapok egy gerincbe adott érzéstelenítőt, (PDA-t) amivel tudok mozogni, járni, csak a hasi részt zsibbasztja el, és mikor jön a nagy feladat, ezt visszaveszik és csak az utolsó szakaszban érzem, amit kell, hogy természetes úton szüljem meg a kisbabám. Ha esetleg úgy érzem, hogy menet közben mégis meggondolom magam, csak szólnom kell és megcsinálják a császármetszést. Hát nem fantasztikus??? De az!

Szóval eljött a nagy nap, és minden a lehető legnagyobb rendben ment, de olyan gyorsan történt minden hogy nem volt szükség a PDA-ra, így pár óra alatt már a kezemben volt második kisfiam is.

A kórházban töltött napokról szülés után még annyit, hogyha osztályoznom kéne, számításba véve mindent, az ellátást, az empátiát, az információ átadást, a kényelmet, akkor csillagos ötöst adnék, de inkább tízest egy ötös listán. Röviden leírom miért.

A szülés után

A rövidke vajúdás és szülés közben a hebamme a lehető legtöbb segítséget nyújtotta, mindent megtett, hogy enyhítse a fájdalmam, kedves volt, odaadó és biztonságot sugárzó arccal végig mintha átvett volna a fájdalomból egy darabot.

Szülés után közvetlen körülbelül 2 óráig a picivel lehettem, babusgathattam, szoptattam, közben a férjem mellettem lehetett. Ezalatt egy gyerekorvos azonnal megvizsgálja a picit, hogy minden rendben van-e. Míg az egyik nővér a picit öltözteti, fürdeti (persze ha apuka akarja, ő fürdetheti meg először a kicsit) a másik egy kerekes székben elvisz zuhanyozni, ahol először gratulál, mosolyog és segít, ha nem megy egyedül, fogja a kezed.

Mikor mindketten kész vagyunk a fürdéssel megkérdik, hogy a kicsivel akarsz-e lenni éjszaka, vagy vigyék a csecsemőosztályra. Én kértem, hogy vigyék el, pihenni akartam, de szoptatásra természetesen hozták mindig, és napközben végig velem volt.

Kétféle menü, ásványvíz, tea

A kórházi ellátáshoz tartozott napi egy üveg minőségi ásványvíz, tea korlátlanul, (ebből kétféle, gyümölcs és gyógynövényes) kávé, reggeli, ebéd, vacsora. Erre külön alkalmazott van, aki felveszi a rendelésed, hogy az ebédhez a kétféle menüből melyiket választod, a reggelidhez és a vacsorádhoz milyen és hány szelet kenyeret kérsz (3 féléből választhatsz), szeretnél-e sajtot, felvágottat, joghurtot kérsz-e vagy dzsemet, vajat vagy margarint. Az állam itt esett le.

Másnap megkérdezi, elégedett vagy-e a reggelivel és a vacsorával, vagy akarsz-e változtatni valamin. Ezen kívül a kismamának van egészségügyi betét, eldobható fehérnemű, ha kell hálóing, és minden kórteremben kézfertőtlenítő folyadék.

Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára.

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad.

A kórházi személyzetből bárki, akivel először találkozol, mosolyogva gratulál, és 1-2 percben „élménybeszámolót” kér. Míg haza nem engednek, minden nap beszélsz az orvosoddal, a gyerekorvossal, vizsgálnak téged is a picit is. Minden kontroll alatt professzionálisan és makulátlanul.

Ha mind ez nem lenne elég, a kórháztól ajándékba kapsz, és most figyelj, egy hidegtálas vacsorát a család részére (apa, anya, ha esetleg van gyerek), melyet egy külön étteremben a kórházon belül fogyaszthatsz el, pezsgővel, sajttállal, salátákkal, csupa finomsággal, és egy ajándékfotózást, melyet egy profi fotós készít. Ezt a fotót megkapod ajándékba, (ha több képet szeretnél, külön díjért lehet készíttetni) és a kicsi képét a helyi újságban az engedélyeddel megjelentetik.

 

Link:

http://www.nemetinfo.com/tag/terhesseg/

http://www.nemetinfo.com/terhesseg-es-szules/#more-34

 Forrás: http://goo.gl/Ivh4s1

                                                                                     

 

 Családi támogatások

 

A néme­tor­szági családi támo­gat­á­so­knak 3 leg­fon­to­sabb eleme:

1;  Kin­der­geld (családi pót­lék)
2; Kin­der­geld­zu­schlag (kie­gés­zítő pót­lék)
3; Eltern­geld (szülői támogatás)

1; “Kin­der­geld” min­den 18 évnél fiatal­abb gyer­mek után jár, füg­get­lenűl attól, hogy Néme­tor­szág­ban vagy Magyaror­szá­gon él.
Tovább­tanu­lás ese­tén 25 éves korig, ha a gyer­mek pedig munk­a­nél­küli akkor 18–21 éves korig lehet “Kindergeld”-et kérelmezni.

Ha csak az egyik szülő dol­go­zik Néme­tor­szág­ban, a gyer­mek pedig Magyaror­szá­gon él és ott jár utána állami támo­gatás, akkor német rész­ről csak a német és a magyar családi pót­lék közötti külön­bö­ze­tet kapjuk meg.

A “Kin­der­geld” összege:
1 és 2 gyer­mek ese­tén gyer­me­ken­ként havi 184 Euro, a har­ma­dik gyer­mekre havi 190 Euro,
a negy­e­dik, illetve min­den további gyer­mekre: havi 215 euró.
A családi pót­lé­kot a német munka­ü­gyi hivat­alnál (Arbeits­agen­tur) elhely­e­zett Familienkasse-nél kell kérelmezni.

Ezekre az oki­ra­to­kra van szükség:

– Gyermek(ek) szü­le­tési anya­könyvi kivo­na­tának máso­lata.
– Házas­sági anya­könyvi kivo­nat máso­lata.
– Ha a szülő köz­vet­le­nül német cég­nél dol­go­zik, utolsó havi bérelszámolása, valamint bizto­sítási száma.

 

Ezek a kitöl­t­ött nyomtat­ván­yok szükségesek:

– E 401-es For­man­yomtat­vány migráns munka­vál­lalóknak a család össze­té­telére vonat­kozó iga­zo­lás­hoz. (Az iga­zo­lást az ille­tékes Pol­gár­mes­teri Hivat­alok­ban kell kitöl­tetni és lepecs­é­tel­tetni.)
– Munka­vál­lalói iga­zo­lás, (“Arbeit­ge­ber­be­schei­ni­gung”) melyet a német munkaadó cég­gel kell kitöl­tetni.
– Német családi pót­lék igény­lőív (“Antrag auf deut­sches Kindergeld”)

2; Kin­der­geld­zu­schlag (kie­gés­zítő pót­lék)
A kie­gés­zítő pót­lé­kot a családi pót­lék mel­lett folyó­sít­ják olyan alac­sony jöve­delmű csalá­do­knak, ahol kis­korú, illetve 25 év alatti, nem házas gyer­mek él.
Havonta leg­fel­jebb 140 euró kie­gés­zítő pót­lék igény­el­hető, amelyet a családi pót­lék­kal egy­ide­jű­leg folyó­sít­a­nak.
A pót­lékra jogo­sultsá­got egyé­ni­leg álla­pít­ják meg, a jöve­delem­től és a gyer­me­kek számától füg­gően. A jogo­sultság ezzel az online-kalkulátorral számít­ható ki.

3; Eltern­geld (szülői támo­gatás)
Ez egy, a szülést követő támo­gatás. Azo­knak a szülőknek jár, akik Némo­tor­szág­ban tar­tóz­kodnak és egy háztar­tás­ban élnek a gyer­mek­kel.

 

Link:

http://www.nemetinfo.com/csaladi-tamogatasok/

 

Forrás: http://goo.gl/qsxiav

 

 

http://www.nemetinfo.com/tag/bank/

 Adóügyek, bank

 

Adószám kiváltása

 

 Adószám (Steuernummer) kiváltása Németországban

Aki magánvállalkozóként (pld. Einzelunternehmen, Freiberufler, Gbr) az adószámot kell kiváltson a helyi Finanzamtál (adóhivatal). Egy ürlapot kell ezért kitölteni (Antrag zur steuerlichen Erfassung). Az ürlapot e helyi Finanzamt weboldalán megtalálod.

Mielőtt elmennél a Finanzamthoz ajánlom hogy válassz magadnak egy Könyvelőt. Itt találod a Németországban magyar vagy magyarul beszélő könyvelők listáját.  A könyvelő nevét ráírod az ürlapra.

 

Az adószám nem elegendő ahhoz, hogy magánvállalkozóként dolgozz Németországban. Elöbb a helyi Városházánál (Rathausnál, Amt für Öffentliche Ordnung) be kell jelentsd a vállalkozást (Gewerbeanmeldung). Egyszerüen megnézed a nyitvatartást, elmész és megmondod mi szeretnél dolgozni. Ott helyben kitöltöd az ürlapot és (szakmától függően) azonnal megkapod (vagy nem) az engedélyt. Pld. informatikusoknak azonnal megadják. Más szakmák esetén érdemes előbb felhívni öket.

 

Attól a perctől kezdve hogy kiváltottad a Gewerbeanmeldungot, hivatalosan, korlátlanul dolgozhatsz viszont számlát csak akkor írhatsz ha megvan az adószám (Steuernummer). Erre kb 3-6 hetet kell várnod ameddig postán megérkezik. Mikr kérvényezed, kérdezd meg meddig tart.

Aki az épitészetben dolgozik (pl. Trockenbau, Fliesenleger stb.) meg kell kérvényezzen az adószám mellett egy engedélyt is, a Freistellungsbescheinigungot, mert ha nem, akkor az a cég, akinek alvállalkozójaként dolgoznak köteles 15 %-ot visszatartson (15 % a Bauabzugsteuer) . Annak visszaigénylése a következö évben történik kérvényezés által.

 

Link:

http://www.nemetinfo.com/adoszam-kivaltasa/

http://www.nemetinfo.com/tag/bank/

 

Forrás: http://goo.gl/5XWk6y

 

 

Bankszámla nyitás Németországban

 

 A bankszámla nyitása sok esetben ingyenes németországban. A bankok általában kérnek “Anmeldebestätigung“-ot valamint az igazolványod/útleveled másolatát. Fontos tudni hogy több bank-csoport létezik.

Amennyiben pénzt szeretnél felvenni egy bankautomatából, a német számládról, elöbb nézz utánna hogy a bank, ahol pénzt szeretnél felvenni,  ugyanabba a bank-csoportba tartozik-e mint a te bankod. Ha bank-csoporton belül veszel ki pénzt, ingyenes. Amennyiben más bank automatájából veszel ki pénzt, kb 5 EUR-ba kerül. Az egyik legnagyobb bank-csoport a CashGroup (cashgroup.de): Deutsche Bank, Commerzbank (Dresdner Bank), Postbank,  Norisbank (és mások). DAB Bank, comDdirect.

 

A bankszámla nyitásakor ajánlott (általában ingyenesen) online-bankinget is kérni. Azonkivül minden bank szokott adni egy EC-Kartyat (Maestro) amivel majdnem mindenhol lehet Németországon belül fizetni. Az EC kartyat nem lehet interneten használni! Dombornyomott (Visa, Master) kártyát általában csak pár hónappal késöbb adnak a bankok.

 

Mivel sokakat érdekel, megpróbáltunk összeállítani egy listát azokkal a bankokkal amelyek ingyenesen ajánlanak bankszámlákat (jövedelemtöl függetlenül) vagy/és hitelkártyát:

Norisbank: ingyen bankszámla havi jövedelemtöl függetlenül. A Deutsche Bank-hoz tartozik

Comdirect:   ingyen bankszámla ha van havi jövedelem.

ING DiBa:  ingyen bankszámla ha van havi jövedelem.

DKB: ingyen bankszámla havi jövedelemtöl függetlenül. Ingyen VISA & MasterCard. Külföldön si ingyenesen lehet pénzt felvenni.

Wüstenrot:  ingyen bankszámla havi jövedelemtöl függetlenül.

 

Link:

http://www.nemetinfo.com/bankszamla-nyitasa/

Forrás: http://goo.gl/rbU76n

 

 

Fontos tudnivalók

Link:

http://www.budapest.diplo.de/Vertretung/budapest/hu/Sitemap.html

 

Fontos tudnivalók

    

Nagykövetség, tiszteletbeli konzul

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 240
Tegnapi: 203
Heti: 443
Havi: 3 460
Össz.: 432 061
Oldal: Fontos tudnivalók a külföldön munkát vállalók részére I.*****
Német online - távoktatás SKYPE-on - © 2008 - 2018 - nemet-tavoktatas.hupont.hu