Német online - távoktatás SKYPE-on

Felkészülhet külföldi munkára, nyelvvizsgára, érettségire vagy egyszerűen tanulhatja a német nyelvet (kezdőként, újrakezdőként, haladóként ) - akár SKYPE-on is, saját otthonában.

sxc.hu

Majdnem a német lett az Egyesült Államok hivatalos nyelve?

A legenda szerint amikor az Egyesült Államokban eldöntötték, mi legyen a hivatalos nyelv, akkor mindössze két szavazat döntött az angol mellett a német ellenében

Az Egyesült Államokban minden elnökválasztás finisében megjelennek olyan valósnak mondott, ám többségében hamis vagy csúsztatott történelmi példák, melyek azt próbálják alátámasztani, mennyire fontos akár egyetlen embernek a szavazata egy választás során. E körbe tartozik a fenti példa is.

A sokat, sokféleképpen, sok céllal idézett történet nem igaz, bár némi valóságalapja van. A legenda keletkezése 1794-re vezethető vissza, amikor a virginiai németajkú amerikaiak egy csoportjának petíciója nyomán felmerült, hogy az angolon kívül németül is megjelenjenek a törvények. Nem helyette tehát, hanem mellette.

A képviselőházi bizottság elé utalt indítvány megvitatására 1795. január 13-án került sor. Érdemi döntés nem született, a jelenlévők csupán arról határoztak, elnapolják-e a kérdés vitáját egy későbbi időpontra. Végül 42-41 arányban az az álláspont diadalmaskodott, hogy nincs szükség újratárgyalásra, s ezzel gyakorlatilag megölték az előterjesztést. Itt tehát újabb csúsztatás érhető tetten: a szavazás nem arról szólt, elfogadják-e az előterjesztést, csupán arról, tárgyaljanak-e róla egyáltalán.

És hogy még egyet csavarjunk a sztorin: az Egyesült Államokban szövetségi szinten nincs is hivatalos nyelv, az egyes tagállamokban önállóan dönthetnek a kérdésről.

 

Forrás:

             Urban Legends logo

 

Link:

http://www.urbanlegends.hu/2004/11/majdnem-a-nemet-lett-az-egyesult-allamok-hivatalos-nyelve/

 

 

Miért nem a német lett az USA államnyelve?

 

Igaz, hogy egyetlen szavazaton múlott az, hogy nem a német lett Amerika hivatalos nyelve? Vagy csak városi legenda? Mühlenberg-legenda?

A XIX. század közepétől említik, hogy 1795-ben csupán egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok hivatalos nyelve a német legyen. De ez tévhit, mai folklór, városi legenda! Az USA-nak a mai napig nincsen hivatalos nyelve – szövetségi szinten. Vannak ugyan tagállamok, ahol elfogadták és jogszabályban rögzítették is, hogy a hivatalos nyelv az angol (pl. Virginia 1981.), de ez a félszáz államnak csupán a kisebbik része. Az ún. English Language Amendment(az ezzel a kérdéssel foglalkozó alkotmánymódosítás) a mai napig nincs elfogadva.

Honnan származik a legenda? Jelentős számú német kisebbség él az „Újvilágban”, ez a Mühlenberg-legendaként emlegetett történet alapja. A XVIII. század második felében sok, vallásában és meggyőződésében üldözött német talált otthonra Pennsylvaniában. A bevándorlási hullám olyan intenzív volt, hogy 1790-re már 225 ezer német nemzetiségűt tartottak számon ezen a területen (1980-ban pedig 17,9 millióan vallották magukat németnek az egész USA-ban). Czeglédi Sándor behatóan foglalkozott a legenda eredetével, és kutatásai bebizonyították: egyetlen olyan esemény, hozzászólás vagy szavazás sem zajlott le az USA szenátusában Képviselőházában, amely a hivatalos nyelv elfogadásáról vagy elutasításáról szólt volna. A legenda alapja az az 1794-es indítvány, amelyet az Augusta megyei (Virginia) német közösség tagjai terjesztettek az alsóház elé: kérték, hogy a jogszabályokat németül is jelentesse meg a törvényhozás, mert az idősebb generáció tagjai nem beszélték jól az angol nyelvet. Az indítványt hosszas huzavona után a törvényhozás elvetette.

Ennek a huzavonának az egyik szereplője volt Frederick Augustus Conrad Mühlenberg, az USA Képviselőházának első elnöke. „Bűne” csupán annyi volt, hogy 1794-ben elnapoltatta a kétnyelvűséggel foglalkozó ülést, és ezt a tényt nagyították fel az 1840-es években német írók, amerikai némettanárok és németországi kollégáik – valószínűleg az amerikai németek asszimilációja feletti kesergés miatt. Mondhatjuk, hogy Mühlenberg úgy került bele a róla elnevezett legendába, mint Pilátus a Credóba…

Az 1980-as évektől kezdve az ún. „English-only”-mozgalom intenzíven törekszik arra, hogy ahol csak lehet, az angol nyelvet használják (manapság a spanyol tűnhet föl „vetélytársként”). És bár jelek vannak arra szövetségi szinten, hogy az angolt egyszer elfogadhatják hivatalos nyelvként (egy 2006-os jogszabályban már „közös és egységesítő nyelv”-ként jelenik meg), de nem tudjuk, erre mikor kerülhet sor. A Mühlenberg-legendát azonban még ma is sokan emlegetik és kezelik tényként. Talán ahhoz valóban túl izgalmas téma, hogy fatális tévedésnek nevezzük. A legenda jó szó. Éppen megfelel.

 

Forrás:

(A cikk Czeglédi Sándor: A Mühlenberg-legenda háttere, avagy a német nyelv státusza az Egyesült Államok történetének első évtizedeiben c. tanulmánya alapján íródott – megjelent az Alkalmazott Nyelvtudomány 2001/2. számában.)

Pölcz Ádám

 

Link:       

http://www.e-nyelv.hu/2012-10-30/miert-nem-a-nemet-lett-az-usa-allamnyelve/

 

További linkek:

http://index.hu/tudomany/til/2014/10/15/az_usa-nak_nincs_hivatalos_nyelve/

http://www.nyest.hu/hirek/melyik-vilaghatalomnak-nincs-hivatalos-nyelve

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 268
Tegnapi: 203
Heti: 471
Havi: 3 488
Össz.: 432 089
Oldal: Majdnem a német lett az Egyesült Államok hivatalos nyelve?
Német online - távoktatás SKYPE-on - © 2008 - 2018 - nemet-tavoktatas.hupont.hu